woensdag 18 november 2015

Het Internet Huis & LNAGRO de Ondernemerij introduceren "The Internet of Things" in de Achterhoek


Wereldprimeur:  
LoRa “Internet of Things Netwerk” voor de agro-sector start op 23 maart in de Achterhoek!

Internet en de agrarische sector zijn steeds slimmere vrienden. Ook agrariërs hebben behoefte aan data om inzichtelijker en slimmer te werken. Met LoRA, een speciaal digitaal netwerk voor de communicatie tussen kleine zuinige sensoren, chips en apparaten kunnen agrariërs hun bedrijfsvoering sneller, veiliger en efficiënter maken.

 ‘Het Internet Huis’ uit Doetinchem en ‘LNAGRO de Ondernemerij’ uit Ulft, initieerden een dekkend LoRa-netwerk in de Achterhoek. Het doel is dat boeren goedkoop, gemakkelijk en snel digitale innovaties kunnen toepassen. Bovendien wil men de Achterhoek op kennisvoorsprong zetten en werkgelegenheid creëren, waardoor mensen en kennis voor de regio behouden blijven. 


Waarom LoRa?
Er zijn al veel sensoren op de markt, er komen grote hoeveelheden data beschikbaar en de huidige computers beschikken over een enorme rekenkracht om die data te verwerken. Tot nu toe ontbrak het echter aan een goedkoop, snel en betrouwbaar netwerk om data tot bruikbare informatie te verwerken en de sensoren, chips en apparaten met elkaar te laten communiceren. Het LoRA-netwerk in de Achterhoek biedt nu voor boeren een betaalbare oplossing. LoRA jaagt zelfs de innovatie van “Internet of Things” aan.
 

Minuscule sensoren kunnen bijvoorbeeld helpen om brand of diefstal te voorkomen. Stopt men ze in de grond dan meten ze de vochtigheidsgraad, gekoppeld aan dieren meten ze de gezondheid en productiviteit van de veestapel. Door beter meten kan de agrariër zuiniger en efficiënter werken, verspilling voorkomen en kosten drukken. Precisielandbouw plegen dus, waarbij veel partijen in de keten van de agri-business belanghebbend zijn.



Dit betekent LoRa
LoRa staat voor Low Range, wat betekent dat communicatie plaatsvindt op een zeer lage frequentie van 850 megahertz (Mhz). Hierbij wordt het mobiele telefoonverkeer niet in de weg gezeten, omdat die providers gebruikmaken van veel hogere frequenties.

Het LoRA-netwerk zal in eerste instantie als testlab ingericht worden, direct bruikbaar voor agrarische bedrijven, maar zeker ook interessant voor de onderwijsinstellingen in de regio om de vele verschillende - nog te ontwikkelen - sensortoepassingen te testen.
Als het aan de Achterhoek ligt, staat de innovatie voor de boeren met één-nul voor!


 
Een reportage gemaakt tijdens de activering van onze eerste LoRa antenne in de Achterhoek

De Achterhoek aanjagen?
De kracht van dit initiatief blijkt uit het feit dat partijen als Univé, Rabobank, Waterschap Rijn en IJssel en de Regio Achterhoek de realisatie van het benodigde antennepark direct wilden ondersteunen. Daarmee de Achterhoek op de kaart zettend, met een speciaal oog voor innovatie in de agri-sector. 

 Het LoRa Testnetwerk is een initiatief van:




 Aanvullende informatie:

"LoRa-Netwerk als alternatief voor WiFi"
  • Slim boeren in de Achterhoek!

Een aantal maanden geleden werden we positief verrast door een geweldig interessant Amsterdams initiatief. Een samenwerkingsgroep van particulieren en bedrijven hebben in recordtempo in de stad een draadloos netwerk gerealiseerd. Maar wat is er nou zo bijzonder aan een draadloos netwerk, we kennen toch bijvoorbeeld al WiFi?

WiFi mag dan voldoende blijken voor gebruik in en om het huis, maar een nieuwe antenne-technologie genaamd LoRa opent een nieuwe wereld op gebied van draadloos communiceren tussen mens en machine. LoRa staat voor Low Range, wat betekent dat communicatie plaatsvindt op een zeer lage frequentie van 850 megahertz (Mhz). Hierbij wordt het mobiele telefoonverkeer niet in de weg gezeten, omdat de providers gebruiken maken van veel hogere frequenties. Het bereik van een optimaal geplaatste LoRa-antenne kan zelfs de 15 kilometer overschrijden. Binnen het netwerk van deze antenne kan data worden uitgewisseld tussen apparaten die uitgerust zijn met een sensor. Op deze manier kun je een scala van toepassingen bedenken waarbij deze sensoren nuttig blijken. Door het enorme bereik van deze LoRa-antennes hoef je er slechts een aantal te plaatsen om een groot gebied te bedienen.

Echter, het grote verschil tussen WiFi en LoRa is dat eerstgenoemde grote hoeveelheden data kan ontvangen en versturen. Met laatstgenoemde kun je niet even op locatie een YouTube filmpje bekijken, maar dit is ook niet de bedoeling van LoRa. Hiermee worden alleen kleine hoeveelheden data verstuurd tussen "slimme apparaten". De sensoren bevatten een piepkleine chip die zeer weinig stroom gebruikt, waardoor deze lang blijven werken op eenzelfde batterij. Een gebruiksvoorbeeld is een LoRa sensor die zit ingebouwd in een fiets. Hij wordt pas geactiveerd m.b.v. een applicatie op de smartphone van de fietseigenaar. De sensor hoeft dus niet constant actief te zijn voor zijn eigenlijke functie, hierdoor blijft de batterij voor lange tijd gespaard. De fietseigenaar kan nu bijvoorbeeld zijn fiets na een nachtje uit, of bij diefstal weer opsporen. Op deze manier zijn er nog talloze manieren waarop "Het Internet der Dingen" onze samenleving van dienst kan zijn.

Het Internet Huis spits zich wat betreft de toepassingen van het LoRa-Netwerk in de Achterhoek toe op gebruik binnen de agrarische sector. We erkennen dat er binnen deze sector veel te winnen is op gebied van efficiëntie en tijdsbesparing. Daarom hebben we een start gemaakt met de plaatsing van de eerste LoRa antenne in de Achterhoek. Deze is 21 oktober jongstleden geplaatst op een 30 meter hoge mast in Aalten.



Lees ook: Test alternatief netwerk in Achterhoek mogelijk naar Duitsland




Door deze optimale plaatsing op grote hoogte heeft de LoRa antenne een excellente "line-of-sight". Hiermee bereikt het signaal een gebied met een straal van maximaal 18km. Tijdens een test in het veld kregen we m.b.v. een mobiele 4G router en een ontvanger nog steeds een bruikbaar signaal in plaatsen zoals Terborg, Gendringen, Silvolde & Megchelen. Uiteraard stopt het signaal niet bij de grens met onze Oosterburen. 

Ook vanuit Duitsland is er enthousiast gereageerd op ons LoRa initiatief. Bij een research afdeling van een grote universiteit net over de grens wordt momenteel al druk geëxperimenteerd met LoRa technologie. Zij houden zich bezig met de praktische applicatie van de sensoren. Bij een plantenkwekerij is met succes een proef afgerond waarbij op afstand m.b.v sensoren het plaatselijk vochtigheidsgehalte van de grond is vast te stellen. Een professor van de Duitse Rhein-Waal Hogeschool hield hierover een toespraak tijdens een bijeenkomst in het ICER innovatiecentrum te Ulft.

We mochten ook een gedelegeerde van de KPN verwelkomen. Logischerwijs zijn zij ook actief met LoRa ontwikkelingen en introduceerden op dezelfde datum hun eigen initiatief. KPN concentreert zich qua dekking van het netwerk vooralsnog op de steden Den Haag en Rotterdam. Vervolgens proberen ze om in de loop van 2016 geheel Nederland te voorzien van IoT dekking. Het is te verwachten dat de andere grote providers snel zullen volgen met hun eigen initiatieven. We zijn erg benieuwd naar alle mogelijkheden en de high-tech innovatie als gevolg van deze warme ontvangst door betrokkenen.


Het Internet of Things in het nieuws:

Persbericht lancering LoRaWAN-Netwerk: Primeur in de Achterhoek

Telecompaper: IoT-netwerk voor boeren in de Achterhoek 

Dutch IT-Channel: LoRa Internet of Things netwerk voor de Agro-Sector in de Achterhoek 

"De opmars van het 'Internet der Dingen'"

"Het internet of things (IoT) is in 2015 echt doorgebroken, samen met digitale transformatie. Tal van organisaties omhelzen de toepassingen..."

"Het potentieel van het Internet of Things op het gebied van duurzaamheid, zowel in de publieke als private sector, is volgens mij enorm..."

"Tech-industrie wil iot-standaarden samen laten werken"

Een prachtig voorbeeld met slechts enkele voordelen van IoT-Techologie voor Agrariërs:


Toekomstmakers Afl. 8, over de hightech toekomst van het platteland:



donderdag 24 september 2015

Review: Huawei Model LTE CPE B315 s-22


Review: Huawei Model B315s-22

Sinds kort heeft Huawei zijn nieuwste, geavanceerde 4G router geïntroduceerd. Uniek bij dit model is de mogelijkheid tot bediening van uitgebreide routerfuncties door middel van een gratis app. Deze is te downloaden voor mobieltjes en tablets die draaien op Apple iOS of Google Android. De app is gemakkelijk te bedienen en voldoende overzichtelijk. Als gebruiker krijg je hierdoor een uniek kijkje onder de motorkap van een router. Via de app of in een browserscherm zijn de uitgebreide functies eenvoudig te bedienen. Misschien wel de belangrijkste functie is het meten van, en controle over het dataverbruik. Deze review beschrijft uitgebreid hoe deze Huawei router internetten nog een stuk leuker maakt!

Het uitpakken
 

Wat zit er allemaal in de verpakking? Als eerste natuurlijk de prachtige, modern vormgegeven 4G router. Verder een 12 volts stroomnet-adapter, 1.5 meter lange netwerkkabel en een beknopte uitleg op papier. Om te kunnen internetten via 4G is dit voldoende apparatuur.










Het enige wat er hierna nog te doen staat is het afsluiten van een abonnement met een 4G provider. Laatstgenoemde zal zorg dragen voor de benodigde 4G SIM-kaart en een databundel. Tevens verzorgt de provider de basisinstellingen voor de internetverbinding. De gebruiker hoeft na ontvangst van de router slechts de stroomadapter in te pluggen en kan aan de slag. Een maand of meer wachten op een aansluiting behoort hierdoor tot het verleden. De router kan overal geplaatst worden waar 4G dekking heeft. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor mensen in de buitengebieden en agrariërs. De aanleg van snel internet is hier zeer kostbaar, waardoor de Huawei router een ideale oplossing is. Tot slot is deze aansluiting een uitkomst voor de vraag naar tijdelijk internet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pop-up stores, beurzen en vergaderingen.

Het aansluiten
 

Zoals eerder beschreven is het aansluiten van de Huawei een koud kunstje. Alleen de stroomnetadapter moet in de power-poort worden gestoken en daarna in het stopconcact. Het apparaat hoeft dus niet per se in de meterkast te staan. Uw provider heeft reeds alle nodige aansluitingsinstellingen toegepast. Hierdoor start de router na slechts enkele momenten feilloos op en kan het supersnel internetten al beginnen.







Draadloos internetten op een PC of portable is nu nog een kwestie van invoeren van de WiFi-sleutel. Deze informatie bevindt zich op een sticker aan de onderzijde van het apparaat. Ook vermeld staat hier de naam van het draadloze netwerk en andere inlog informatie, maar hierover later meer. Zoek gewoon naar het netwerk van de sticker en vul de WiFi-sleutel in en er is verbinding met het internet. Het apparaat beschikt ook over 4 netwerk poorten voor vaste aansluiting van PC’s of andere netwerk apparaten. De grijze poort is voor aansluiting van een vaste telefoon. In de nabije toekomst zal er ook gebeld kunnen worden met deze router, als Huawei de software daarvoor aanpast. Voor gebruikers die nu ook al analoog of via Voice over IP (VOIP) willen bellen is er de Huawei B539-S22 . Dit is vooral gunstig als er nog getelefoneerd wordt via een duur ISDN systeem. Het vast bellen via 4G is namelijk meestal aanzienlijk goedkoper. Vraag bij uw provider naar de mogelijkheden.






Na verwijdering van het grote klepje aan de achterzijde van de router komen een tweetal antenne aansluitingen tevoorschijn. Deze zijn bestemd voor het aansluiten van externe 4G antennes met als doel de ontvangst- en breedbandcapaciteit te verbeteren. Dit is met name aantrekkelijk voor gebieden waar het 4G bereik (nog) problematisch is. Er zijn intern al een aantal WiFi antennes ingebouwd met een aanzienlijk bereik.
 

Aan de bovenzijde van de router zijn de aan/uit- en WPS knop te vinden. Houd de aan/uit ("power") knop kort ingedrukt en het apparaat sluit binnen enkele seconden af. Op dezelfde manier kan de router ook worden opgestart. Als handigheidje kan na het kort indrukken van de WPS knop eenvoudiger verbinding worden gemaakt met bijv. een printer. Het derde lampje van links, aan de voorzijde van de router zal hiervoor enige tijd snel knipperen. De printer, PC of portable kan binnen deze periode heel simpel worden gekoppeld met de Huawei. Een gebruiker zoekt naar het (WiFi) netwerk en logt (via WPS) in door aan te geven dat dit een vertrouwd (zakelijk of particulier) netwerk is.

De Functies van de App
 

Huawei levert zijn nieuwste 4G router met een gratis te downloaden app die gemak combineert met functionaliteit. De HiLink app kan opgehaald worden in zowel de Apple Store als de Android Play Store.







Na het downloaden, installeren en opstarten van de app wordt er gevraagd om welk type apparaat het gaat. In dit geval moet er uiteraard voor de optie 3G/4G wireless routers worden gekozen. Hierna verschijnt het hoofdmenu met knoppen naar de verschillende functies. De review gaat in op de functies die het meest zinvol zijn voor de dagelijkse gebruiker.







Uiteraard moet een gebruiker eerst inloggen bij de router om met de app instellingen te kunnen veranderen. Druk hiervoor op de tekst (“You are not logged in”) onderaan het scherm, waarna het inlogscherm tevoorschijn komt. Het standaard wachtwoord op de sticker onder de router is admin. Dit is later met de app of de browser-webinterface te veranderen.





Na het inloggen kunnen verschillende functies worden aangepast en is er toezicht op dataverbruik mogelijk. Door het instellen van een datalimiet kan een alert uitgaan naar de gebruiker wanneer een bundel bijna op is. Druk hiervoor op de grote cirkel in het midden met daarop “set plan”. In het volgende “volume scherm” druk op de knop “settings”. Daarna in het “Traffic settings scherm” druk op het schuifje “Set monthly data plan" en meer opties komen tevoorschijn. Bij de functie “Start date” kan er worden gekozen voor de dag van de maand waarop de meting moet beginnen. “Used this month” is optioneel, om eventueel al verstookte data in te voeren. Onder “Monthly data plan” moet de hoogte van de (maandelijkse) databundel worden ingevoerd. Bij de “Treshold” functie kan worden bepaald op welk percentage er een alert uitgaat naar de gebruiker. En ten slotte kan via de “Clear statistics history” functie de al gemeten data worden gewist. De gebruiker zal nu een alert via de HiLink app ontvangen wanneer hij of zij op het punt staat door een bundel heen te vliegen.











Aanvullende functies

Het monitoren van dataverbruik is niet het enige wat er kan met de HiLink app. Met de “User Management” functie is er bijvoorbeeld kijk op welke gebruikers er zijn ingelogd op de router. Heel handig om te zien of ongenodigde gasten gebruik maken van de router. Aanvullend is er na het drukken op het tandwiel icoontje rechtsboven toegang tot nog een reeks instellingen. De belangrijkste functies zijn “My Wi-Fi” en “Account”. Na het kiezen van eerstgenoemde kun je de naam van je Wi-Fi netwerk veranderen. Ook kun je binnen dit menu het standaard wachtwoord van de sticker aanpassen. Laatstgenoemde brengt een “Account settings” menu tevoorschijn, waarmee het standaard router wachtwoord (admin) kan worden veranderd. Druk op “Modify login password” en in het hierop volgende scherm moet eerst het huidige, en daarna het nieuwe wachtwoord worden ingegeven. Uiteraard heeft de nieuwe Huawei verder alle toeters en bellen aan boord. Deze zijn vergelijkbaar met andere routers binnen dit segment. Alle behandelde app-functies kunnen uiteraard ook uitgevoerd worden via een browserscherm.






















Een volledige technische beschrijving van alle functies staat: hier