donderdag 24 september 2015

Review: Huawei Model LTE CPE B315 s-22


Review: Huawei Model B315s-22

Sinds kort heeft Huawei zijn nieuwste, geavanceerde 4G router geïntroduceerd. Uniek bij dit model is de mogelijkheid tot bediening van uitgebreide routerfuncties door middel van een gratis app. Deze is te downloaden voor mobieltjes en tablets die draaien op Apple iOS of Google Android. De app is gemakkelijk te bedienen en voldoende overzichtelijk. Als gebruiker krijg je hierdoor een uniek kijkje onder de motorkap van een router. Via de app of in een browserscherm zijn de uitgebreide functies eenvoudig te bedienen. Misschien wel de belangrijkste functie is het meten van, en controle over het dataverbruik. Deze review beschrijft uitgebreid hoe deze Huawei router internetten nog een stuk leuker maakt!

Het uitpakken
 

Wat zit er allemaal in de verpakking? Als eerste natuurlijk de prachtige, modern vormgegeven 4G router. Verder een 12 volts stroomnet-adapter, 1.5 meter lange netwerkkabel en een beknopte uitleg op papier. Om te kunnen internetten via 4G is dit voldoende apparatuur.










Het enige wat er hierna nog te doen staat is het afsluiten van een abonnement met een 4G provider. Laatstgenoemde zal zorg dragen voor de benodigde 4G SIM-kaart en een databundel. Tevens verzorgt de provider de basisinstellingen voor de internetverbinding. De gebruiker hoeft na ontvangst van de router slechts de stroomadapter in te pluggen en kan aan de slag. Een maand of meer wachten op een aansluiting behoort hierdoor tot het verleden. De router kan overal geplaatst worden waar 4G dekking heeft. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor mensen in de buitengebieden en agrariërs. De aanleg van snel internet is hier zeer kostbaar, waardoor de Huawei router een ideale oplossing is. Tot slot is deze aansluiting een uitkomst voor de vraag naar tijdelijk internet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pop-up stores, beurzen en vergaderingen.

Het aansluiten
 

Zoals eerder beschreven is het aansluiten van de Huawei een koud kunstje. Alleen de stroomnetadapter moet in de power-poort worden gestoken en daarna in het stopconcact. Het apparaat hoeft dus niet per se in de meterkast te staan. Uw provider heeft reeds alle nodige aansluitingsinstellingen toegepast. Hierdoor start de router na slechts enkele momenten feilloos op en kan het supersnel internetten al beginnen.







Draadloos internetten op een PC of portable is nu nog een kwestie van invoeren van de WiFi-sleutel. Deze informatie bevindt zich op een sticker aan de onderzijde van het apparaat. Ook vermeld staat hier de naam van het draadloze netwerk en andere inlog informatie, maar hierover later meer. Zoek gewoon naar het netwerk van de sticker en vul de WiFi-sleutel in en er is verbinding met het internet. Het apparaat beschikt ook over 4 netwerk poorten voor vaste aansluiting van PC’s of andere netwerk apparaten. De grijze poort is voor aansluiting van een vaste telefoon. In de nabije toekomst zal er ook gebeld kunnen worden met deze router, als Huawei de software daarvoor aanpast. Voor gebruikers die nu ook al analoog of via Voice over IP (VOIP) willen bellen is er de Huawei B539-S22 . Dit is vooral gunstig als er nog getelefoneerd wordt via een duur ISDN systeem. Het vast bellen via 4G is namelijk meestal aanzienlijk goedkoper. Vraag bij uw provider naar de mogelijkheden.






Na verwijdering van het grote klepje aan de achterzijde van de router komen een tweetal antenne aansluitingen tevoorschijn. Deze zijn bestemd voor het aansluiten van externe 4G antennes met als doel de ontvangst- en breedbandcapaciteit te verbeteren. Dit is met name aantrekkelijk voor gebieden waar het 4G bereik (nog) problematisch is. Er zijn intern al een aantal WiFi antennes ingebouwd met een aanzienlijk bereik.
 

Aan de bovenzijde van de router zijn de aan/uit- en WPS knop te vinden. Houd de aan/uit ("power") knop kort ingedrukt en het apparaat sluit binnen enkele seconden af. Op dezelfde manier kan de router ook worden opgestart. Als handigheidje kan na het kort indrukken van de WPS knop eenvoudiger verbinding worden gemaakt met bijv. een printer. Het derde lampje van links, aan de voorzijde van de router zal hiervoor enige tijd snel knipperen. De printer, PC of portable kan binnen deze periode heel simpel worden gekoppeld met de Huawei. Een gebruiker zoekt naar het (WiFi) netwerk en logt (via WPS) in door aan te geven dat dit een vertrouwd (zakelijk of particulier) netwerk is.

De Functies van de App
 

Huawei levert zijn nieuwste 4G router met een gratis te downloaden app die gemak combineert met functionaliteit. De HiLink app kan opgehaald worden in zowel de Apple Store als de Android Play Store.







Na het downloaden, installeren en opstarten van de app wordt er gevraagd om welk type apparaat het gaat. In dit geval moet er uiteraard voor de optie 3G/4G wireless routers worden gekozen. Hierna verschijnt het hoofdmenu met knoppen naar de verschillende functies. De review gaat in op de functies die het meest zinvol zijn voor de dagelijkse gebruiker.







Uiteraard moet een gebruiker eerst inloggen bij de router om met de app instellingen te kunnen veranderen. Druk hiervoor op de tekst (“You are not logged in”) onderaan het scherm, waarna het inlogscherm tevoorschijn komt. Het standaard wachtwoord op de sticker onder de router is admin. Dit is later met de app of de browser-webinterface te veranderen.





Na het inloggen kunnen verschillende functies worden aangepast en is er toezicht op dataverbruik mogelijk. Door het instellen van een datalimiet kan een alert uitgaan naar de gebruiker wanneer een bundel bijna op is. Druk hiervoor op de grote cirkel in het midden met daarop “set plan”. In het volgende “volume scherm” druk op de knop “settings”. Daarna in het “Traffic settings scherm” druk op het schuifje “Set monthly data plan" en meer opties komen tevoorschijn. Bij de functie “Start date” kan er worden gekozen voor de dag van de maand waarop de meting moet beginnen. “Used this month” is optioneel, om eventueel al verstookte data in te voeren. Onder “Monthly data plan” moet de hoogte van de (maandelijkse) databundel worden ingevoerd. Bij de “Treshold” functie kan worden bepaald op welk percentage er een alert uitgaat naar de gebruiker. En ten slotte kan via de “Clear statistics history” functie de al gemeten data worden gewist. De gebruiker zal nu een alert via de HiLink app ontvangen wanneer hij of zij op het punt staat door een bundel heen te vliegen.











Aanvullende functies

Het monitoren van dataverbruik is niet het enige wat er kan met de HiLink app. Met de “User Management” functie is er bijvoorbeeld kijk op welke gebruikers er zijn ingelogd op de router. Heel handig om te zien of ongenodigde gasten gebruik maken van de router. Aanvullend is er na het drukken op het tandwiel icoontje rechtsboven toegang tot nog een reeks instellingen. De belangrijkste functies zijn “My Wi-Fi” en “Account”. Na het kiezen van eerstgenoemde kun je de naam van je Wi-Fi netwerk veranderen. Ook kun je binnen dit menu het standaard wachtwoord van de sticker aanpassen. Laatstgenoemde brengt een “Account settings” menu tevoorschijn, waarmee het standaard router wachtwoord (admin) kan worden veranderd. Druk op “Modify login password” en in het hierop volgende scherm moet eerst het huidige, en daarna het nieuwe wachtwoord worden ingegeven. Uiteraard heeft de nieuwe Huawei verder alle toeters en bellen aan boord. Deze zijn vergelijkbaar met andere routers binnen dit segment. Alle behandelde app-functies kunnen uiteraard ook uitgevoerd worden via een browserscherm.






















Een volledige technische beschrijving van alle functies staat: hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten